logo_odnasataucilnica
 

ОД НАШАТА УЧИЛНИЦА

 

ОГЛАСНА ТАБЛА

Родителска средба

    Петок 13.4.2018 г. , во 18:00 часот, ќе се одржи родителска средба… (повеќе)

3 Април – Солидарна акција

    Во соработка со Црвениот крст Охрид, во нашето училиште „Григор Прличев“, беа одржани презентации за проектите во кои се вклучени волонтерите на црвениот крст, со цел помош на… (повеќе)

Желба моја за радост твоја

     Хуманитарна акција во која учениците им помагаат на своите соученици!

4 Април – Велигденска работилница

    По повод Велигденските празници и продажниот саем кој го организира училиштето, денес 04.04.2018 г. – среда со учениците ќе ги украсуваме изработените велигденски кошнички. повеќе...

5 Април – Велигденски саем

    Ги покануваме родителите и сите заинтересирани на 05.04.2018 г. (четврток) да присуствуваат на продажниот саем кој го организира училиштето по повод Велигденските празници. На саемот ќе бидат изложени и ќе се продаваат велигденските декорации(повеќе)

1 Април – Ден на шегата

     Албумот можете да го погледнете тука

1 Април – Ден на шегата

    Со цел учениците да се вклучат во одбележувањето на светскиот ден на шегата – 1 Април, кој оваа година е во неработен ден, на 02.04.2018 година, учениците да дојдат во училиште маскрани.

    Доколку дозволваат временските услови ќе се направи мала прошетка во блиската околина. повеќе...

Велигденска работилница

    По повод Велигденските празници и продажниот саем кој го организира училиштето, на часовите по ликовно образование со учениците ќе изработуваме велигденски декорации.

    Денес - вторник 27.03.2018 год. за часот по ликовно образование, учениците да ги носат потребните материјали: весници, широка четка и чашка и пластично шише од литар и половина или од два литри (пресечено на половина).повеќе...

21 Март – Ден на пролетта и екологијата

     Денот е наставен и ќе бидат реализирани часови за среда (5 часа до 12:00 часот) - според распоредот на часови за овој наставен ден.

    На часовите ќе бидат интегрирани еко содржини. повеќе...

Работна сабота

Сабота, 17.03.2018 год. е работна сабота и ќе се работи по распоред со часови од петок. Часовите завршуваат во 10:30 часот.

Родителска средба

Утре 29.01.2018 год. понеделник, во 16:45 ќе се одржи родителска средба на која ќе се дискутира за подготовките и учеството на учениците од I3 одделение на свечената приредба по повод патрониот празник на училиштето. Часовите завршуваат во 16:30 часот.

Креативна работилница

Ги поканувам родителите да учествуваат на работилницата која ќе започне денес 21.12.2017 год. (четврток) во 16:15 часот, на која ќе се изработуваат наставни материјали потребни за работа на наставните часови по македонски јазик и математика: букви, броеви, знаци. Потребните материјали за работилницата: хартија, печатени материјали, картон, ќе бидат обезбедени.

Екскурзија во блиската околина

Утре 12.10.2017 год. четврток, учениците од I3 одделение ќе одат на екскурзија во блиската околина. Тргнување од училишниот двор во 9:00 часот, враќање во училишниот двор во 11:00 часот.

Општински натпревар по математика

Првичните неофицијални резултати од денешниот општински натпревар по математика, можете да ги видите тука!

Училиштен натпревар по математика

Резултатите од денешниот училиштен натпревар по математика, за нашето одделение, можете да ги видите тука!

Систематски преглед на учениците

Среда 09.11.2016 година, учениците ќе извршат систематски преглед. Родителите може да ги донесат директно во медицински центар во 07:55 часот, или ученицие да дојдат во училиште во 07:20, а тргнувањето ќе биде во 07:30 од училишниот двор. Учениците да носат здравствена книшка, шишенце со урина и четка за заби (може да се појадувани). После извршениот систематски преглед учениците си одат дома.

Награден конкурс

На ликовниот конкурс што го распиша Одделението за заштита на животната средина при општина Охрид на тема: „ИСЧИСТЕТЕ ГИ ДВОРОВИТЕ СВОИ, ЕСЕНТА ЌЕ ГИ НАСЛИКА СО НАЈУБАВИ БОИ“, Стефан Деспотоски ја освои втората награда во висина од 5.000,00 денари. Му честитатме на постигнатиот успех!

Родителска средба

Понеделник 26.09.2016 година, со почеток во 17:30 часот, ќе се одржи родителска средба со следниот дневен ред:
1. Запознавање со наставните планови и програми и распоредот на часови;
2. Запознавање со планот за екскурзии и излети;
3. Запознавање со кодексот на однесување на учениците;
4. Избор на член за Совет на родители
5. Тековни прашања
Учениците со часови завршуваат во 17:00 часот.

Прв училиштен ден

   Утре (четврток) 01.09.2016 година, во траење од еден наставен час, наставата за V одделение ќе започне во 14:00 часот во попладневната смена. На учениците ќе им бидат доделени учебниците за оваа учебна година (учениците да ја донесат училишната чанта).

ПОТРЕБЕН ПРИБОР ЗА ОВАА УЧЕБНА ГОДИНА

МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК: тетратка со широки линии со тврди корици која ќе се користи и за училишна и за домашна работа
МАТЕМАТИКА: тетратка со квадратчиња со тврди корици која ќе се користи и за училишна и за домашна работа
- комплет линијари
ОПШТЕСТВО: една голема тетратка со квадратчиња за училишна и за домашна работа
ЛИКОВНО ОБРАЗОВАНИЕ: 2 блока бр. 5 (при купувањето на блокот да се внимава на големината и бојата на листовите, да се купуваат блокови со еднаков формат)
Дрвени боички, водени боички, четки, сад за вода, палета, темперни бои, пастелни бои, фломастери, пластелин и подлога (табличка), самолеплива хартија во боја, ножички, лепак, моливи НВ
1 голема папка во која ќе се чува приборот
МУЗИЧКО ОБРАЗОВАНИЕ: мала тетратка со квадратчиња, блокче со петолинија (може и од минатата учебна година)
Од приборот да се купува само она што го немаат учениците. Се она што од минатата учебна година е употребливо, учениците може да го користат и оваа учебна година

Планирања за учебната 2016/2017 година

   Со планирањата за учебната 2016/2017 родителите може да се запознаат на следните линкови:
Наставен план по кој се организираат наставните часови за оваа учебна година
Наставни програми за V одделение во деветгодишно основно образование (на македонски и албански јазик)
Адаптирани наставни програми за математика и природни науки од Cambridge International Examination Centre
ЗАБЕЛЕШКА: Линковите кои се поставени, се со цел родителите да се информираат за наставата која ќе се реализира во текот на оваа учебна година.
Со цел да се направи континуитет во работата и да се стекнат трајни знаења, се молат родителите однапред да не ги форсираат учениците во усвојување на материјали и содржини кои ќе ги сретнат во наставните програми, во страв дека учениците нема да успеат да го совладаат наставниот материјал.

РАСПОРЕД ЗА ЅВОНЕЊЕ

schedule-of-classes-raspored-na-casovi

Претпладне:
08:00 - 08:40
08:45 - 09:25
09:50 - 10:30
10:35 - 11:15
11:20 - 12:00
12:05 - 12:40

Попладне:
14:00 - 14:40
14:45 - 15:25
15:50 - 16:30
16:35 - 17:15
17:20 - 18:00
18:05 - 18:40

 

КОДЕКС НА ОДНЕСУВАЊЕ НА УЧЕНИЦИТЕ

school-rules-kodeks-na-odnesuvanje
1. УЧЕНИЦИТЕ ЗАДОЛЖИТЕЛНО ДА ЈА НОСАТ УЧЕНИЧКАТА УНИФОРМА И ДА СЕ ПРИСТОЈНО ПОТСТРИЖЕНИ
2. УЧЕНИЦИТЕ ТРЕБА ДА БИДАТ ВО УЧИЛИШТЕ ОКОЛУ 15 МИНУТИ ПРЕД ЗАПОЧНУВАЊЕТО НА ЧАСОВИТЕ
3. ЗА ВРЕМЕ НА МАЛИТЕ ОДМОРИ УЧЕНИЦИТЕ НЕ ТРЕБА ДА ЈА НАПУШТААТ УЧИЛИШНАТА ЗГРАДА БЕЗ ПОСЕБНА ПОТРЕБА
4. НЕ НАПУШТАЈТЕ ГО УЧИЛИШНИОТ ДВОР ЗА ВРЕМЕ НА ГОЛЕМИОТ ОДМОР И ДРУГИ ПРЕКИНИ НА НАСТАВАТА
5. ВАШЕТО ДОЦНЕЊЕ НА ЧАСОТ ЌЕ БИДЕ ЕВИДЕНТИРАНО И САНКЦИОНИРАНО
6. УЧЕНИЦИТЕ ТРЕБА НАВРЕМЕ ДА ГО ОПРАВДААТ СВОЕТО ОТСУСТВО ОД ЧАСОВИТЕ СО МЕДИЦИНСКА БЕЛЕШКА И РОДИТЕЛ
7. ДЕЖУРНИТЕ УЧЕНИЦИ ТРЕБА СОВЕСНО И НАВРЕМЕНО ДА ГИ ИЗВРШУВААТ СВОИТЕ ОБВРСКИ
8. УЧЕНИЦИТЕ НАВРЕМЕНО ТРЕБА ДА ГИ ПРИЈАВУВААТ ПРОБЛЕМИТЕ КАЈ ДЕЖУРНИТЕ НАСТАВНИЦИ, ОДДЕЛЕНСКИ РАКОВОДИТЕЛИ ИЛИ СТРУЧНАТА СЛУЖБА
9. НАВРЕМЕНО ДА СЕ ПРИЈАВУВААТ ОШТЕТУВАЊАТА НА УЧИЛИШНИОТ ИНВЕНТАР
10. УЧЕНИЦИТЕ СЕ ДОЛЖНИ НАВРЕМЕНО ДА ИЗВЕСТАТ ЗА ПОТЕНЦИЈАЛНИТЕ КОНФЛИКТИ ПОМЕЃУ ПОЕДИНЦИ И ГРУПИ ВО УЧИЛИШТЕТО И НАДВОР ОД НЕГО
11. ДИСЦИПЛИНАТА ВО ОДДЕЛЕНИЕТО И УЧИЛИШТЕТО Е РЕЗУЛТАТ НА ВАШЕТО ОЦЕНУВАЊЕ
12. НЕ ДОЗВОЛУВАЈТЕ НЕДИСЦИПЛИНАТА И НЕАДЕКВАТНОТО ОДНЕСУВАЊЕ ЗА ВРЕМЕ НА ПРЕСТОЈОТ ВО УЧИЛИШТЕТО И НАДВОР ОД НЕГО ДА СОЗДАДЕ НЕГАТИВНА СЛИКА ЗА ВАШАТА ЛИЧНОСТ
13. УЧЕНИЦИТЕ НЕ ТРЕБА ДА ПОТПАЃААТ ПОД НЕГАТИВНО ВЛИЈАНИЕ НА УЧЕНИЦИ ИЛИ ГРУПИ СО НЕАДЕКВАТНО ОДНЕСУВАЊЕ, А ЗА ТОА ДРУГИТЕ ЗА ВРЕМЕ НА ЧАСОТ ДА ИМ ЗАБЕЛЕЖАТ
14. НЕ ПОКАЖУВАЈТЕ ТОЛЕРАНЦИЈА КОН НЕДИСЦИПЛИНИРАНИТЕ УЧЕНИЦИ И НЕ БИДЕТЕ НЕПОТРЕБНО СОЛИДАРНИ СО НИВ
15. ЗА ПОВИКУВАЊЕ НА НЕДИСЦИПЛИНИРАНИ УЧЕНИЦИ И ГРУПИ ОД ДРУГИ УЧИЛИШТА СЕ ИЗРЕКУВААТ ПЕДАГОШКИ МЕРКИ
16. ИЗБЕГНУВАЈТЕ КОНФЛИКТНИ СИТУАЦИИ И АГРЕСИВНО ОДНЕСУВАЊЕ
17. УЧЕНИЦИТЕ НЕ ТРЕБА ДА ГО ЗЛОУПОТРЕБАТ НОСЕЊЕТО НА МОБИЛНИТЕ ТЕЛЕФОНИ ВО СПРОТИВНО ЌЕ СЕ ПРЕВЗЕМАТ МЕРКИ (за време на настава задолжително телефоните треба да бидат исклучени)
18. ПОЧИТУВАЈТЕ ЈА ЛИЧНОСТА И СОВЕТИТЕ НА НАСТАВНИЦИТЕ И НЕ ЈА ЗЛОУПОТРЕБУВАЈТЕ НИВНАТА ДОВЕРБА, БИДЕЈЌИ СЕКОГАШ НИВНИТЕ ЗАБЕЛЕШКИ И СУГЕСТИИ СЕ ДОБРОНАМЕРНИ
19. ОДНЕСУВАЈТЕ СЕ КОРЕКТНО КОН СИТЕ УЧЕНИЦИ (ОСОБЕНО КОН ОНИЕ КОИ ИМААТ ОДРЕДЕНИ ПРЕЧКИ И ПОТЕШКОТИИ
20. РАЗБИРАЊЕТО, ТОЛЕРАНЦИЈАТА И ПОЧИТУВАЊЕТО НЕКА БИДАТ ВАШ ПРЕПОЗНАТЛИВ СТИЛ НА ОДНЕСУВАЊЕ
21. ПОЧИТУВАЈТЕ ГО ТУЃОТО МИСЛЕЊЕ, СЛЕДЕТЕ ГИ ПОЗИТИВНИТЕ ПРИМЕРИ НА ОДНЕСУВАЊЕ И ИСТИТЕ ПРЕНЕСУВАЈТЕ ГИ НА ДРУГИТЕ УЧЕНИЦИ
22. ОДГОВОРНОСТА ЗА ПОСТАПКИТЕ И ОДНЕСУВАЊЕТО ВО УЧИЛИШТЕТО И НАДВОР ОД НЕГО Е ВАША ОБВРСКА И СЛИКА НА ВАС КАКО ЛИЧНОСТ, НА ВАШИТЕ СЕМЕЈСТВА И НА УЧИЛИШТЕТО
23. ПРИДРЖУВАЈТЕ СЕ НА ДАДЕНИТЕ ВЕТУВАЊА КОН УЧЕНИЦИТЕ, НАСТАВНИЦИТЕ И РОДИТЕЛИТЕ
24. ОД СЕКОЈА СИТУАЦИЈА ИЗВЛЕЧЕТЕ ПОУКА И НЕ ПРАВЕТЕ ЈА ИСТАТА ГРЕШКА ПО ВТОР ПАТ
ПОЧИТУВАЊЕТО НА КОДЕКСОТ НА ОДНЕСУВАЊЕ ПРИДОНЕСУВА ЗА ПОДОБАР УЧИЛИШЕН АМБИЕНТ

РАСПОРЕД НА ЧАСОВИ

за учебната 2017/2018 година
I 3 одделение

ПОНЕДЕЛНИК

1. Македонски јазик
2. Математика
3. Музичко образование
4. Физичко образование

ВТОРНИК

1. Македонски јазик
2. Математика
3. Природни науки
4. Ликовно образование
5. Англиски јазик

СРЕДА

1. Општество
2. Македонски јазик
3. Математика
4. Музичко образование
5. Физичко образование

ЧЕТВРТОК

1. Природни науки
2. Македонски јазик
3. Математика
4. Англиски јазик
5. Ликовно образование

ПЕТОК

1. Математика
2. Македонски јазик
3. Македонски јазик
4. Физичко образование